De Nederlandse kunstenaar Theo Wolvecamp (1925-1992) begon tijdens de oorlog met schilderen en bezocht van 1945 tot 1947 de kunstacademie in Arnhem. We zijn super trots op het grafische kunstwerk gemaakt met inkt- dat we hebben aangekocht voor Art Loving Gallery.
Tijdens zijn studietijd was hij zeer geïnteresseerd in het Duits en het Vlaams expressionisme. In 1947 vestigde hij zich in Amsterdam, en na een korte flirt met het kubisme ontwikkelde hij zich zijn eigen wereld van spontaan toegepaste symbolen.
Wolvecamp was in 1948 medeoprichter van de Nederlandse Experimentele Groep, toen hij al druk bezig was experimenteren met stijlen en technieken, zoals het gebruik van zand in zijn schilderijen. Hij verliet CoBrA in 1949 na de historische tentoonstelling van de beweging in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar werd lid opnieuw in 1951. Van zijn werk uit de CoBrA-periode is niet veel meer over, aangezien hij werken vernietigde toen hij was ontevreden over het resultaat.
Wolvecamp was een man van het land die zich nooit thuis voelde in de stad, en na het internationale CoBrA avontuur keerde hij terug naar zijn geboorteplaats. “Daar hoor je thuis”, zei zijn vriend Karel Appel.
Wolvecamp werkte geïsoleerd en ontwikkelde een zeer persoonlijk expressionisme dat geworteld was in zijn intense beleving van de natuur. De karakteristieke vormen en kleuren breidden zich uit op de symbolische taal van vlekken, strepen en wervelende lijnen ontwikkelde hij tijdens de CoBrA-periode.
Pas in 1967 ging Wolvecamp met zijn werk naar de beurs, in een solotentoonstelling in Arnhem. In de de jaren die volgden was zijn werk te zien op diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Spontaan, experimenteel en bovenal; het was vrij. Theo Wolvecamp gaf zijn fantasie vrij spel.
In the spotlight willen we ook echt even zijn werk van verf en stof, zetten! Er hangt een geweldig mooi wandkleed van Wolvecamp in het Rijksmuseum Twenthe.
Het ontwerp is gebaseerd op een bestaand schilderij van Wolvecamp, dat met behulp van vergrote kleurendia’s in een weverij in Baarn met de hand geknoopt wordt tot een grote gobelin.
Meer info: Rijksmuseum Twenthe
We love the work of Theo Wolvecamp!